“Zijn, boot, zijn stad, zijn uitvaart”

Het regelen van een uitvaart betekent veel beslissingen moeten nemen. Dit, terwijl je als naasten door een moeilijke tijd gaat vol verdriet en verwarring.
Toch wil je in die paar dagen voor je dierbare een mooie en persoonlijke uitvaart regelen.  Zelf de beslissingen nemen, maar het regelen uit handen geven.

Wanneer je dierbare overlijdt, ben je als naaste vaak moe, uitgeput en emotioneel. Het is dan fijn dat er iemand is die luistert naar jouw behoeften en wensen. Iemand die je energie bewaakt en per dag bekijkt wat er mogelijk en noodzakelijk is om te doen. Uitvaartverzorger Eva de la Mar vertelt vol passie over haar werk. ‘Ik voel me iedere keer vereerd dat ik zó dicht bij de familie mag staan. Het is zo intiem en eigenlijk wel heel erg privé.’

Amsterdam

Eva heeft veel ervaring met het regelen van uitvaarten in en rondom onze hoofdstad Amsterdam. ‘De plaats waar de uitvaart gehouden wordt, is heel erg belangrijk. Zo kan een locatie het afscheid uniek maken, waardoor je het gevoel krijgt dat het echt om hem of haar gaat. Amsterdam heeft veel mogelijkheden voor een afscheid, zoals prachtige kerken aan de grachten, galeries, jazzclubs, een theater en een restaurant in de schouwburg. Daarnaast kunnen veel plekken worden bereikt met de boot. Dan kun je bijvoorbeeld met z’n allen in sloepjes ernaartoe varen.’

Zijn laatste boottocht

‘Ik heb eens een uitvaart verzorgd die me sterk is bijgebleven. Deze was zó bijzonder. Door in gesprek te gaan met de vrouw van de overledene, kreeg ik verschillende ideeën. We hebben samen deze uitvaart opgebouwd en de wensen van de nabestaanden centraal gezet. De man die was overleden, had een werf in Amsterdam opgezet. Hier lag zijn boot, waarmee hij vaak vaartochten deed. Toen hij overleed, heb ik samen met de familie nagedacht hoe we in de uitvaart zijn leven konden eren. We zijn op mooie ideeën gekomen. Vanaf zijn werf voer zijn boot naar de locatie van de ceremonie. De boot haalde hem op voor zijn allerlaatste tocht in zijn boot, in zijn stad en terug naar zijn werf. Letterlijk en figuurlijk zijn laatste tocht. Met z’n allen zwaaiden we hem uit in de grachten van Amsterdam, omringd met lichtjes. Er volgden een applaus en een prachtige stilte. Deze uitvaart was echt alleen voor hem en laat zien wat een locatie kan doen. Een uitvaart om nooit te vergeten.

Publicatie ForYou magazine, regio Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *