5 tips om een mooi afscheid vorm te geven, deel 2

Steeds vaker hoor je hoe families een persoonlijke draai weten te geven aan het afscheid van hun geliefde. Achteraf kunnen zij dan terugkijken op een goed en passend afscheid. Denk je na over je eigen uitvaartwensen of die van een dierbare, laat je dan inspireren door deze 5 tips om het nog passender te (laten) maken.
Een mooie bijkomstigheid: met deze tips kun je ook nog eens budgetvriendelijke keuzes maken!
In mijn vorige blog las je tip 1 over locaties, tip 2 over een tafel vol zoetigheid en tip 3 over de diebare in het licht zetten. Hierbij tip 4 en 5:

4: Oh wat mooi

Het is geen geheim dat ik een grote fan ben van live muziek tijdens en rond het afscheid. Keer op keer zie ik wat het met mensen doet als er iemand is die de muziek “cadeau geeft”. Digitale muziek is prachtig en als het van een bekende artiest/band is ook fijn herkenbaar, maar er gaat niets boven live muziek. Je kan professionals laten huren om de gekozen muziekstukken te laten spelen. Een andere optie, bij een minder complexe muziekkeuze, is zelf te (laten) zingen of muziek te spelen. Denk aan de kleinzoon van 18 die piano speelt bij het binnendragen van oma of het nichtje van 12 dat bij het graf op haar viool nog een laatste nummer voor haar oom speelt. Misschien zing je zelf in een koor en willen ze voor het afscheid van jouw vader wel de ceremonie omlijsten.

5: Laatste rit

Iedereen kent de zwarte of grijze rouwauto. Ze zijn prachtig en plechtig, maar niet de enige mogelijkheid. Er zijn nog veel meer vormen van staatsievervoer (het vervoer van de overledene op de dag van de uitvaart). Er is een uitvaartbus; een speciaal aangepaste bus, waarin  je met de dierbare meerijdt. Er is een Land Rover Defender of Volkswagen T2 busje. En wat is er mooier dan zelf het rouwvervoer rijden? Hiervoor kun je denken aan de witte rouw-Mini, een fiets met speciale aanhanger of je eigen auto!

Kortom, laat je niet beperken door wat je misschien vaker ziet. Denk na over wat bij jou en jouw dierbaren past en geef aan de uitvaartverzorger aan wat je wilt. Lang leve de keuzevrijheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *