De do’s en don’ts rond condoleancekaarten

deel II: de do’s

Condoleance, condoleren… Ik zou willen dat er een ander woord voor was. “Gecondoleerd met uw verlies” klinkt zo plechtig en afstandelijk. Het Engelse “I am sorry for your loss” dekt veel meer de lading.
Maar hoe je het ook noemt, een kaart schrijven is wel het minste wat je kunt doen om iemand die een dierbare verloren heeft troost te bieden. De meesten van ons weten alleen niet zo goed wat ze op zo’n kaart moeten schrijven. Zoiets leer je nu eenmaal niet op school.

In dit tweede deel een paar tips die je kunnen helpen bij het schrijven van een condoleancekaart:

Kies een simpele kaart
Het is verleidelijk om een kaart met voorgeschreven tekst te kiezen. Maar ook al zegt die tekst precies wat je bedoelt, een persoonlijk geschreven tekst zal veel meer betekenis hebben dan zo’n standaardtekst. Je laat zien dat je erover hebt nagedacht.

Schrijf hem met de hand
Het is misschien voor de hand liggend, maar in deze digitale tijd is het verleidelijk om een andere optie te kiezen: Niet doen! Ook al heb je geen mooi handschrift (dat van mij ziet eruit als het handschrift van een meisje van 8 en ik kan het weten, want ik heb er twee rondlopen thuis), dit is hét moment om even te gaan zitten, een pen te pakken en een papieren kaart te schrijven.
Een heleboel mensen bewaren de kaarten, die ze hebben ontvangen in een periode waarin ze het moeilijk hadden. Een mailtje,  whatsappje of Facebookberichtje heeft nou eenmaal niet dezelfde lading.

Praat over de persoon die is overleden
Veel mensen schrijven alleen over het verlies voor degene die de kaart ontvangt. Een kaart met herinneringen aan en/of speciale karaktereigenschappen van de persoon die is overleden kan meer troost geven.

Bied specifieke hulp aan
Rouwende mensen kunnen hulp vaak goed gebruiken, maar ze vinden het moeilijk om erom te vragen. Bied specifieke hulp aan. Bijvoorbeeld: ik wil wel komen babysitten, als jij een avondje weg wilt; zal ik  het gras voor je maaien de komende weken. Zie ook mijn blog: 5 dingen die je kunt doen voor een rouwende vriend

Plan een kaartje op de geboortedag en/of sterfdag.
Als iemand overlijdt, komen er in de eerste weken veel kaarten. Maar daarna wordt het  vaak akelig stil. Er zijn maar weinig mensen die dan nog denken aan de datum van geboorte en van overlijden. Zet beide data in je agenda, ook in de volgende jaren, en stuur een kaartje. Zo laat je weten dat jij nog steeds aan hem/haar denkt en dat je er nog steeds bent om te helpen. Rouwen is een rommelige ?onvoorspelbare? aangelegenheid en is niet over na het eerste jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *