5 dingen die je kunt doen voor een rouwende vriend

Als een goede vriend een dierbare heeft verloren is het soms moeilijk om te bedenken hoe je hem of haar kan helpen. Je leeft mee en wil iets doen om de druk wat te verlichten.

Misschien zeg je: “Laat het me weten als ik iets voor je kan doen.” Maar daar ligt nou net het probleem. Jouw vriend weet helemaal niet waar hij hulp bij zou willen. Rouw is rommelig, het zet je leven helemaal op zijn kop, tijd vliegt voorbij en de de wereld lijkt stil te staan.
Dus om hulp vragen is het laatste waar hij mee bezig is. Wat kan je dan wel doen?

1: Liefde gaat door de maag

In de eerste dagen en weken na het overlijden van zijn dierbare is zijn hoofd overal en nergens.
Waar denkt hij niet aan: “Goh, heb ik genoeg in huis voor een lekkere en voedzame maaltijd?”
Hier kom jij om de hoek kijken. Zorg voor zelfgemaakt eten, een volle ijskast, fruit en snacks, alles is fijn. Rouwen kost bergen energie en slapen en eten geven je deze energie. Let hierbij op: misschien zijn er nog 4 anderen die vanavond een ovenschotel komen brengen. Kijk of je in overleg in een poultje kan werken. Zo krijgt de familie niet 5x hetzelfde en wordt de zorg verdeeld over een langere periode.

2: Bellen, bellen en bellen

Bied aan om telefoontjes te plegen. Als jouw vriend zijn partner heeft verloren en er zijn nog thuiswonende kinderen, dan kan je helpen met belletjes naar de sportvereniging en andere clubjes. Dit scheelt jouw vriend een hoop tijd en moeilijke gesprekken met mensen die verder staan.
Misschien kan je ook nog helpen met het informeren van collega’s en vrienden. Er is een hele lijst met mensen en instanties die op de hoogte moeten zijn en het kan behoorlijk overweldigend zijn om die allemaal te moeten bellen.

3: Klein ritje, groot gebaar

Je kan aanbieden om familie op te halen van het vliegveld of het treinstation. Soms komt familie van ver. Om te voorkomen dat jouw vriend zelf in de auto gaat stappen omdat hij niet wil dat oma in een taxi stapt, kan jij aanbieden haar te halen. Oma zal blij zijn met het persoonlijke onthaal en ook blij dat ze alvast bij jou haar verhaal kwijt kan.

4: Alle kleine beetjes helpen

Help met kleine klusjes in en rond het huis. Bied aan om de hond uit te laten, de kinderen naar school te brengen, de bak buiten te zetten of wat wasjes te doen. Al dit soort klusjes blijven komen en zijn allemaal dingen die tijd en energie kosten op momenten dat hij die niet heeft.

5: Sweet memories

Schrijf herinneringen op over de overledene om aan jouw vriend te geven. Schrijf een brief of een kaartje of een verhaal op een digitaal condoleanceregister, deel foto’s. Misschien heeft hij nu nog niet de ruimte en rust om het echt te bekijken maar later zal hij er erg blij mee zijn. Dat zijn de herinneringen die hij zal koesteren. Neem die moeite, het is het dubbel en dwars waard!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *