5 tips om een mooi afscheid vorm te geven – deel 1

Steeds vaker hoor je hoe families een persoonlijke draai weten te geven aan het afscheid van hun geliefde.
Achteraf kunnen zij dan terugkijken op een goed en passend afscheid.
Denk je na over je eigen uitvaartwensen of die van een dierbare? Laat je dan inspireren door deze tips om het nog passender te (laten) maken.
Een mooie bijkomstigheid: met deze tips kun je ook nog eens budgetvriendelijke keuzes maken!

1 Locatie, locatie, locatie

Waar ben je graag? De sportclub? De buurtkroeg? De tuin?
Nou, waarom doe je daar het afscheid dan niet? Veel mensen denken dat ze voor de afscheidsceremonie vastzitten aan de aula van de begraafplaats of het uitvaartcentrum. Niets is minder waar.
Waar een huwelijk maar op een beperkt aantal, door de gemeente aangewezen plekken  mag plaatsvinden, is de locatie voor een afscheid vrij. Zolang de eigenaar van de locatie zelf geen bezwaar heeft, mag je overal waar het voor jou passend voelt een afscheid organiseren.

2 Zoete tafel

De cake is al zo achterhaald dat deze bijna symbool staat voor stilstand en de jaren 50. Alhoewel, dankzij de enorme bak-hype van tegenwoordig worden er de heerlijkste cakes gebakken. Om de condoleance een eigen touch te geven kun je een groep vrienden vragen allemaal een taart te bakken en deze mee te nemen. Zo staat er dan een tafel vol met eigen baksels vol liefde en smaak.
Vrienden vinden het vaak ook fijn om iets te kunnen doen. Je zal merken dat het mensen voldoening geeft als ze letterlijk iets voor je kunnen maken in deze zware tijd.

3 In het licht zetten

Er zijn meer en meer mensen die het geloof niet meer betrekken  bij het afscheid van hun dierbare. Om tijdens het afscheid toch iets ceremonieels toe te voegen kan je de gasten vragen een lichtje aan te steken. Zo worden de gasten betrokken in het ritueel van afscheid nemen en zet iedereen gezamenlijk de dierbare nog een keer letterlijk in het licht.

Tip 4 en 5 heb je nog van mij te goed, deze komen in een volgend blog 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *