‘Na de ceremonie stond iedereen te genieten van iets lekkers’

De regio Amsterdam trekt mensen van alle achtergronden. Geboortes, feesten, trouwerijen en ook uitvaarten worden door iedereen op een eigen manier vormgegeven.
Waar de een traditioneel in het zwart gekleed gaat, zal de ander vooral wit dragen. Zingen is net zo vanzelfsprekend voor de een als samen kaarsen aansteken voor de ander.
Als funeral planner mag ik iedere keer weer een kijkje in de keuken nemen bij families en leer ik iedere keer wat nieuws.

Indische gastvrijheid

Zo was er de oude dame uit Nederlands-Indië die mij op een voorgesprek over haar eigen afscheid aangaf dat er vooral genoeg te eten moest zijn voor alle gasten. Het allerbelangrijkste voor haar was dat iedereen zich welkom zou voelen en dat er meer dan genoeg te eten zou zijn. ‘Lieve schat, de spekkoek mag alleen bij die ene toko in Amstelveen gehaald worden. Daar maken ze de enige echte lekkere.’ Na de intieme ceremonie, die gevuld was met herinneringen en muziek uit vervlogen tijden, stond iedereen in de tuin na te praten. De tafels stonden vol met hartige risoles, plakkerige rijstrolletjes lemper, warme martabak en natuurlijk loempia’s. Daarnaast stond een tweede tafel met de enige echte spekkoek, groene kleponballetjes met kokosstrooisel, felgroene en -roze kuweh lapis. Het zonnetje scheen en hielp de gasten het warme gastvrije gevoel van deze mevrouw nog één keer met elkaar te beleven.

Surinaamse roots

Surinaamse uitvaarten zorgen soms voor een heel bijzondere entree en vertrek van de overledene. Er is een speciale dansende dragersvereniging die de overledene in de kist dansend naar het graf draagt. De mannen van dit dragersgilde dragen de kist op hun schouders en laten het ritme en de ziel van de overledene bepalen hoe ze lopen. Dit gebruik uit Suriname is hier gelukkig ook mogelijk. Een belangrijke traditie het vieren van het leven, lachen, dansen en verhalen vertellen wordt zo in ere gehouden.

Nederland als tweede thuis

Niet iedereen uit de Amsterdam regio woont hier definitief. Een steeds groter wordende groep hoger opgeleiden woont en werkt in Nederland en komt voor een aantal jaren met partner en gezin naar ons koude kikkerlandje.
Een tijd geleden kwam er door een ongeluk een jonge moeder uit Amerika te overlijden. Ze werkte al een paar jaar voor een groot internationaal bedrijf en woonde met man en 2 kleine kinderen in Amstelveen. Haar plotselinge overlijden was niet alleen een schok voor haar gezin, maar ook haar buren, vrienden en collega’s uit Nederland waren aangeslagen. Al snel bleek dat er bij een grote groep mensen behoefte was om ook hier in Nederland stil te staan bij haar afscheid.
Op de dag van haar begrafenis in Amerika werd er hier ook een afscheid gehouden. Door een livestream konden de gasten in Nederland de ceremonie uit Amerika live op een groot scherm volgen. Het was fijn en troostend voor iedereen hier dat ze toch onderdeel konden zijn van haar afscheid. Het gaf ruimte om verhalen en herinneringen te delen en ook de klasgenoten van de kinderen waren met hun ouders gekomen om de moeder van hun vriendje te gedenken.

Iedereen hier in de stad heeft zijn eigen achtergrond en eigen gebruiken. Het is prachtig om te zien hoe iedereen zijn eigen persoonlijke draai aan zoiets persoonlijks als een afscheid weet te geven.

Publicatie ForYou Magazine juni 2018, regio Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *