Troost door eten

Liefde gaat door de maag

De liefde gaat door de maag zeggen ze. Dus dat eten en drinken een belangrijke rol hebben tijdens een afscheid voelt niet meer dan logisch.
Het is lente en ik schuif aan bij de professionele keuken van Ab Schuitevoerder. Hij runt sinds 11 jaar een cateringbedrijf  wat van alle markten thuis lijkt. Ab is een lekkere bouillon aan het maken terwijl ik hem de kokskleren van het lijf vraag over zijn werk bij uitvaarten.

Werken bij afscheid

Waarom werk je ook voor uitvaarten, is het niet veel fijner om behalve bedrijven gewoon feesten en partijen te doen? “Het is heel dankbaar werk. Als ik terugkijk op de verschillende uitvaarten waar ik met mijn team mocht werken  voel ik het steeds dat fijne gevoel van voldoening. Als de familie teruggeeft hoe ze ontzorgt zijn en hoe ze genoten hebben, daar doe ik het voor.”

Ideeën zat

En wat nou als ik zelf helemaal geen goede ideeën heb voor de culinaire invulling van de dag? “Het is heel prettig om even met de familie in gesprek te zitten. Dan probeer ik die creativiteit die men op dat moment zelf even niet heeft over te brengen. Ik kan me voorstellen dat hun hoofd vol zit met allerlei andere dingen. Dan is het aan mij om met de juiste vragen te achterhalen wat voor hen herkenbaar, vertrouwd en belangrijk is en dan doe ik een menuvoorstel.

Laten verwennen

Kan ik het niet gewoon zelf doen, wat eten regelen? “Om het zelf te doen heb je de tijd en energie nodig. Twee zaken die in een week van afscheid nemen schaars zijn.
Het is ook een echte ontzorging en het gebeurt op de manier zoals je het zelf graag ziet. Los van kundigheid kost het natuurlijk veel organisatie. Dan is fijn dat dat in deze dagen van je overgenomen kan worden.”

Private dinner

Wat is er nieuw op het gebied van eten en drinken en afscheid? “Wat je tegenwoordig meer ziet is de behoefte van de naaste familie om na het officiële gedeelte van de dag gezellig met elkaar privé te dineren. Het is een soort cooling down na zo’n dag vol indrukken en emoties. Ze worden dan heerlijk ontzorgt en eten dan in een eigen ruimte of lekker aan de keukentafel thuis. Ik zorg dan voor een goed verzorgd diner wat wat informeler mag dan de rest van de dag misschien is geweest.”

Van al dat praten over eten krijg ik trek. Gelukkig  staan er heerlijke zelfgemaakte borrelhapjes klaar en  ik voordat ik ga  genieten we samen van de hapjes met een passend wijntje. Best fijn, zo’n interview doen voor mijn blog 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *