4 dingen die je niet wist over een kapitaalverzekering

In mijn vorige blog schreef ik over de verschillende uitvaartverzekeringen die er zijn. Hieronder vertel ik in 4 punten iets meer over de kapitaalverzekering.

Werking kapitaalverzekering

Een kapitaalverzekering is een vorm van een uitvaartverzekering waar er bij het overlijden van de verzekerde een geldbedrag wordt uitgekeerd aan de nabestaanden. Vaak wordt er een bedrag verzekerd ten hoogte van de gemiddelde kosten voor een uitvaart, zo’n € 7500. Bij een kapitaalverzekering moet er maandelijks een premie betaald worden om verzekerd te blijven. De hoogte van deze premie hangt af van het verzekerde bedrag en de leeftijd van de verzekerde op het moment van afsluiten. Hoe hoger de leeftijd bij het afsluiten van de kapitaalverzekering, hoe hoger de premie.

Meer keuzevrijheid

Een groot voordeel van de kapitaalverzekering is dat het uitgekeerde bedrag volledig vrij uitgegeven mag worden door de nabestaanden. Er is daarom veel meer vrijheid dan bij een naturaverzekering het geval is. Dit geeft vrijheid en ruimte de wensen te laten mee veranderen met ieders levensfase. Welke verzekering je ook hebt, je bent vrij om de uitvaart te laten uitvoeren bij wie je maar wil.
Let op:indexatie
Een kapitaalverzekering kan geïndexeerd zijn. Dit wil zeggen dat het bedrag dat verzekerd is jaarlijks wordt aangepast op onder andere inflatie. De waarde van het verzekerde bedrag daalt immers door inflatie. Met een aanpassing van het verzekerde bedrag wordt ook de hoogte van de premie een klein beetje bijgesteld.
Meestal is de verzekeringnemer vrij in de keuze voor het wel of niet indexeren van de kapitaalverzekering. Wanneer ervoor gekozen wordt om de verzekering niet te indexeren, is het verstandig om iedere paar jaar te bepalen of het verzekerde bedrag nog voldoende is voor een volwaardige uitvaart.

Vrijstelling bij de belastingaangifte

Het bedrag dat verzekerd wordt met een kapitaalverzekering moet worden aangegeven bij de jaarlijkse belastingaangifte. Dit gebeurt in Box 3, waarin inkomsten uit sparen en beleggen worden aangegeven. De kapitaalverzekering voor een uitvaart is niet aftrekbaar, maar kent tot een bepaalde hoogte wel een vrijstelling. In 2017 is vrijstelling tot een bedrag van € 6977 mogelijk. Is er met de kapitaalverzekering minder dan € 6977 verzekerd, dan hoeft het bedrag niet aangegeven te worden.

Is een kapitaalverzekering de enige optie? Nee, er zijn meerdere manieren om te anticiperen op de uitvaartkosten zoals sparen en natura uitvaartverzekeringen. Daarover later meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *