4 dingen die je niet wist over een natura uitvaartverzekering.

In mijn vorige blogs schreef ik over de verschillende manieren om te sparen voor een uitvaart. Hieronder vertel ik in 4 punten iets meer over de natura uitvaartverzekering.

Wat is een natura uitvaartverzekering

Met een natura uitvaartverzekering kunnen een gedeelte van de kosten van een uitvaart worden vergoed. De hoogte van het bedrag dat is verzekerd voor de uitvaart, is vooraf afgesproken met de verzekeraar. Het verzekerde bedrag wordt na de uitvaart uitgekeerd aan een uitvaartverzorger. Deze regelt en verzorgt vervolgens de uitvaart.
Een uitvaartverzekeraar maakt afspraken met regionale uitvaartverzorgers, vaak onder dezelfde merknaam, om bepaalde dienstverlening onder strakke prijsafspraken uit te voeren.
Op de verzekeringspapieren staat dan ook vaak bovenaan: “Bij overlijden bel xxxxx” Deze partij krijgt van de verzekeraar een x bedrag en zal daarvoor een beperkte keuze aan producten en diensten bieden aan de klant.

Er is keuzevrijheid

Je bent niet verplicht om de aangewezen regionale uitvaartondernemer in te schakelen. Iedereen heeft keuzevrijheid en mag een uitvaartverzorger kiezen die bij hem of haar past. Let op, deze verandering van uitvaartverzorger zorgt wel vaak voor een versobering van de waarde van de verzekering. De persoonlijk gekozen verzorger heeft geen afspraken met deze verzekeraar en zal soms een kleiner bedrag uitgekeerd krijgen voor de kosten van producten en/of diensten voor de uitvaartplechtigheid.

De ene verzekering is de andere niet

Elke verzekeraar, heeft weer andere voorwaarden. Niet alle kosten vallen onder de dekking van de verzekeringspolis. Bijvoorbeeld: de volgauto’s, vallen bij uitvaartverzekeraar “A”, wel onder de dekking van het pakket en bij verzekeraar “B” weer niet. Kijk daarom altijd goed naar de polis of algemene voorwaarden van de verzekeraars.
Je moet regelmatig bijbetalen
Soms komt het voor dat nabestaanden onaangenaam verrast worden door extra kosten voor de uitvaart. Dit gebeurt als er producten of diensten gewenst zijn die niet of anders in de polisvoorwaarden zijn beschreven. Een andere kist bijvoorbeeld, meer rouwkaarten, bloemen van een eigen bloemist of een rouwauto die buiten de standaard opties valt.
Ook voor een huurrecht van een graf of een urn en strooiveld moet vaak worden bij betaald. Laat je van tevoren goed inlichten over de voorwaarden om nare verrassingen te voorkomen.

Combinatie uitvaartverzekering

De combinatie uitvaartverzekering combineert een naturaverzekering met een kapitaalverzekering. Met een combinatie uitvaartverzekering zijn er diensten gedekt, zoals het vervoer, de opbaring en de druk van rouwkaarten, maar wordt er bovendien een bepaald bedrag uitgekeerd dat door nabestaanden vrij gebruikt kan worden. Dit bedrag kan gebruikt worden voor aanvullende diensten of bijvoorbeeld een mooiere kist en bloemen.

Is de natura uitvaartverzekering de enige optie? Nee, er zijn meerdere manieren om te anticiperen op de uitvaartkosten zoals sparen en kapitaalverzekeringen. Lees mijn andere blogs voor meer uitleg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *