Hoe spaar ik voor mijn uitvaart?

Vorige maand sprak ik op de nieuwjaarsborrel van de Ondernemersvereniging over goede voornemens.
Daar vertelde iemand mij dat ze het afgelopen jaar te veel dierbaren verloren had en dat had haar aan het denken gezet. Ze wilde voorkomen dat haar familie opgezadeld werd met hoge kosten mocht er onverwacht iets met haar gebeuren.
Trots deelde ze het voornemen om dit jaar te gaan kijken naar een uitvaartverzekering. De tips die ik haar gaf wil ik graag met jullie delen:

Vroeger kreeg men bij het verlaten van het ouderlijk huis een uitvaartverzekering mee van de ouders. Een mooi gebaar en in veel gevallen ook verstandig. Niemand zadelt zijn naasten graag op met een hoge factuur voor zijn uitvaart. Een hoop mensen kunnen niet zomaar een bedrag van gemiddeld 7500,- euro ophoesten. Hoe zou je je daar op kunnen voorbereiden?

Er zijn een aantal mogelijkheden:
Zelf sparen, een deposito, een kaptiaalverzekering of een naturaverzekering afsluiten. Iedere opties heeft elk  zijn eigen specifieke eigenschappen. Wat de beste keuze is, hangt af van de persoonlijke wensen.

Zelf sparen

Een gemiddelde uitvaart in Nederland kost zo’n 7500,- euro. Dit is een gemiddelde, de meeste uitvaarten kosten tussen de 5.000-20.000,- euro. Heb je dit bedrag op een rekening staan, dan is er niets aan de hand. Wil je jouw naasten niet opzadelen met deze rekening, dan kun je natuurlijk zelf gaan sparen. Het voordeel is dat dit geld altijd opneembaar is en ook op andere momenten gebruikt kan worden. Dit is ook meteen de valkuil, voor een hoop mensen is het moeilijk om gespaard geld niet uit te geven.

Depositofonds

Een depositofonds is een eenmalige storting voor een uitvaart. Voor depositofondsen hoeven geen vragen over de gezondheid te worden beantwoord. De storting in een depositofonds is gewoonlijk minimaal € 250,- of een veelvoud daarvan. Bij overlijden wordt het ingelegde bedrag, verhoogd met de bijgeschreven rentevergoeding, verrekend met de kosten van de uitvaart. Het rentepercentage wordt jaarlijks vastgesteld.
De waarde van het fonds is tot maximum (over 2017 is dat €6977,-) vrijgesteld van belastingheffing in box 3 van de inkomstenbelasting.
Let op: een deposito bij een uitvaartverzekeringsmaatschappij valt niet onder het depositogarantiestelsel.

Kapitaalverzekering

Bij een kapitaalverzekering wordt voor het afsluiten een bepaald bedrag vastgesteld dat wordt uitgekeerd bij overlijden. De kapitaalverzekering is een uitvaartverzekering met meer vrijheid in de invulling van de uitvaart. Men zit niet vast aan een pakket, zoals dit het geval is bij de naturaverzekering. Voor veel mensen is deze hogere mate van vrijheid een reden om voor de kapitaalverzekering te kiezen.

Naturaverzekering

Bij een naturaverzekering wordt er een maandelijks vastgestelde inleg afgesproken met een uitvaartverzekeraar. Hiermee kan een gedeelte van de kosten van een uitvaart worden vergoed. Het verzekerde bedrag wordt na de uitvaart vaak uitgekeerd aan een uitvaartverzorger, deze zorgt voor de afgesproken dienstverlening.

Keuzevrijheid

Belangrijk om te weten is dat iedereen de vrijheid heeft om zelf een uitvaartverzorger te kiezen die bij hem of haar past. Ongeacht of en waar je verzekerd bent. Vraag bekenden met over welke uitvaartverzorger zij tevreden zijn of kijk eens online om een indruk te krijgen. Het aanbod is divers en groot. Bedenk wie je wel en wie je vooral niet aan tafel wilt hebben in deze emotionele en soms hectische dagen.

In 2 volgende blogs zal ik wat verder ingaan op de 2 vormen die vaak gebruikt worden: de kapitaalverzekering en de naturaverzekering.

One Comment Add yours

  1. Veluwehof schreef:

    Interessant artikel! Een goede opsomming van alle mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *