Het wensengesprek

In Amsterdam en Amstelveen spreek ik op bijeenkomsten regelmatig ondernemers.
Ze hebben een paar overeenkomsten: ze houden van vrijheid, eigen keuzes maken en zijn bewust bezig met de vraag: wat geef ik waar aan uit. En dat begrijp ik als ondernemer heel goed.

Wat is een wensengesprek

Nu sprak ik op een borrel een vrouw die mij iets had horen vertellen over een wensengesprek. Zij kwam naar mij en vroeg: “Wat is dat eigenlijk, een wensengesprek?”
Een wensengesprek noemen wij een gesprek waar ik als uitvaartbegeleider aan tafel ga met iemand om diens uitvaartwensen te bespreken. Met deze wensen in kaart maak ik ook een kosten inschatting met de prijzen anno nu.

Ik weet wel wat ik NIET wil

Soms weet je nog helemaal niet wat je belangrijk vindt en soms weet je alleen wat je vooral niet zou willen. Dat is geen probleem, tijdens het gesprek komt er vaak vanzelf duidelijkheid in de wensen. Waar nodig, leg ik de voors- en tegens van sommige keuzes uit om te zorgen dat een keuze gemaakt wordt op basis van volledige informatie.

Druk van de ketel

Ik houd deze gesprekken soms bij mensen die uitbehandeld zijn of hoogbejaard maar ook met veertigers en vijftigers die  hun keuzes vastgelegd willen hebben en hun afscheid een reflectie willen laten zijn van hoe ze geleefd hebben. Op deze manier halen ze een hoop druk van de ketel bij de nabestaanden die na het overlijden een hoop keuzes moeten maken. En, misschien nog wel belangrijker, het scheelt een hoop twijfels en conflicten bij broers en zussen of andere partijen die samen de uitvaart vorm moeten gaan geven.

Eigen keuzes maken

En ja: als je van eigen keuzes maken houdt, bewust met je uitgaven bezig bent en vrijheid wilt in hoe jouw afscheid er uit gaat zien. Dan kan je dat maar beter vastgelegd hebben.
Want ongeacht of en hoe je verzekerd bent voor jouw uitvaart, je bent vrij om de uitvaartondernemer te kiezen die bij jou past.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *