Kinderboekenweek

Voor altijd jong

Voor altijd jong is het thema van de kinderboekenweek die gister van start ging.
Kinderen voor Kinderen heeft weer een swingend nummer uitgebracht en op de basisscholen zijn ze dansend aan deze feestelijke week begonnen. Opa’s en Oma’s worden uitgenodigd om deze en volgende week te komen voorlezen uit hun eigen lievelingsboek.

Of niet…

Niet alle kinderen kunnen deze week een oma of opa vragen. Maar liefst 20 kinderen per dag verliezen een dierbare. Eind 2011 waren er 34.000 minderjarigen die één van beide ouders verloren hadden en 330 van wie beide ouders overleden waren. Daarnaast verliezen nog eens 2000 kinderen per jaar een broer of zus.

Achter de Regenboog

Een prachtige stichting die kinderen en jongeren ondersteunt na het verlies van een dierbare is Achter de Regenboog. Zij helpen zodat deze ingrijpende gebeurtenis geen belemmering vormt om een gezond volwassen bestaan op te bouwen. In de praktijk betekent dit de organisatie van kinderweekenden en gezinsweekenden, waar lotgenootjes elkaar ontmoeten. Daarnaast beheert zij o.a. een informatie- en advieslijn en geeft trainingen.

Kinderboeken

Behalve lotgenotencontact kunnen boeken ook helpen om situaties uit te leggen of bespreekbaar te maken. Ken jij kinderen om jou heen die met verlies te maken hebben? Er zijn tegenwoordig talloze (prenten)boeken passend voor verschillende leeftijden. Hierbij verschillende suggesties:
Dick Bruna,, ‘‘Lieve oma Pluis’
Susan Varley, Derk Das blijft altijd bij ons
Yo Empson, “Fijn Konijn”
Rosemarie de Vos, ‘‘Lies en Kleine Kater’’
Joke Wieringa-Terpstra, ‘‘Soms huilen wolken’’
Jacques Vriens, ‘‘Achtste-groepers huilen niet’’
Riet Fiddelaers-Jaspers,, ‘‘Doodgaan is geen feest’’
Eva de la Mar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *