The Mourning News, Oktober 2016

Over kabouters append op een uitvaart, waar moet je voor oppassen als je een erfenis krijgt en over een make-over voor een dode tante; lees er over in The Mourning News:

Een erfenis? Wat nu?
Wet bescherming erfgenamen tegen schulden

De telefoon gaat. De notaris belt. U bent erfgenaam. Wat nu?
Voordat u een nalatenschap aanvaardt, is het goed u te realiseren dat de wet er van uitgaat dat een erfgenaam met zijn privé vermogen aansprakelijk is voor schulden van de overledene. Als er schulden zijn moet de erfgenaam die ‘ zuiver’ aanvaardt die dus betalen. Als u de nalatenschap verwerpt of beneficiair aanvaardt dan is dat niet zo.
Voor zuivere aanvaarding zijn geen bijzondere formaliteiten voorgeschreven. Het alvast leeghalen van de woning of een keer pinnen met de pas van de overledene kon voorheen leiden tot zuivere aanvaarding.
Sinds 1 september is de wet veranderd. Achtergrond is dat erfgenamen beter beschermd worden tegen onbekende schulden. Het alvast leeghalen van de woning leidt nu niet meer tot zuivere aanvaarding.
Wanneer zuiver is aanvaard en de erfgenaam wordt geconfronteerd met een onbekende schuld, kan hij aan de kantonrechter vragen de erfenis alsnog beneficiair te mogen aanvaarden. Zo wordt aansprakelijkheid voorkomen. Dit moet binnen 3 maanden nadat deze schuld bekend werd. Een onbekende schuld is een schuld waarvan een erfgenaam redelijkerwijs niet op de hoogte kon zijn.
Al met al geldt dat bij onzekerheid het devies blijft: beneficiair aanvaarden! De nieuwe wet biedt slechts een beperkte bescherming.unnamed

Natascha Dröge
Natascha Dröge-Steenbergen is sinds 1 november 2007 notaris in Arnhem. Haar kantoor is genaamd Dröge Notariaat / estate planning. Het kantoor staat bekend om de professionele en persoonlijke benadering, heldere uitleg en openheid over de tarieven.

balk

OVER DE GRENS: Indonesië, Sulawesi

unnamed-1

Een make-over voor de doden
In het plaatsje Toraja op het eiland Sulawesi in Indonesië geven ze elke drie jaar alle overledenen die bij het dorp begraven liggen een make-over. Ze maken het lijk schoon, knappen de kist op, borstelen hun haar en trekken ze nieuwe kleren aan. En dan worden ze tentoon gesteld zodat de familie foto’s kan nemen met hun doden. De ceremonie heet Ma’nene, oftewel “The Ceremony of Cleaning Corpses.” Met het ritueel wordt de geest van een dode teruggehaald naar het dorp – sommigen lopen zelfs met het lichaam door het dorp. Allemaal om de liefde aan hun overleden naasten te betuigen.
Voor de Indonesische stam is dit een manier om hun familie en voorvaderen te respecteren en te eren. Dit ritueel vindt al meer dan een eeuw plaats.

Voor de Torajan is een begrafenis dé belangrijkste gebeurtenis in hun leven, en staat boven trouwen en kinderen krijgen. Families sparen vaak hun hele leven om het te kunnen betalen, en soms vindt de officiële plechtigheid pas jaren na de dag van het overlijden plaats.

De Ma’nene zou niet eenvoudig kunnen als ze de lichamen in de grond zouden begraven, de doden worden dan ook in een kist boven de grond gelegd, of onder een graf gemaakt van stenen.

balk

POËZIE & PROZA: Taal zonder mij

Dikwijls staar ik naar de stoel waarin hij meestal zat,
probeer te begrijpen wat dat eenvoudige gegeven betekent:
een stoel waarin hij zat en waarin hij nu nooit meer zit. Alsof de stoel
met een beetje goede wil hem opnieuw daar zou kunnen laten zitten.
De vanzelfsprekendheid waarmee hij er vroeger zat. Waardoor je naar
hem toe kon gaan, hem iets vragen, een kus op zijn schedel geven.

Kristien Hemmerechts

Uit: ‘Taal zonder mij’, pagina 148
De Geus

balk

FEIT of FABEL?

2000 appende kaappende-kabouters-1bouters bij een doodskist
Tweeduizend tuinkabouters druk aan het appen. In de Amstelkerk in Amsterdam staat dit kunstwerk van Edward Bernstein. Het laat de desinteresse in huidige tijden van Pokémon en apps zien. De tuinkabouters negeren de grafkist in de kerk dan ook volledig. Bekijk hier de installatie en de uitleg van de kunstenaar.
Four drags and a funeral – Toneel Haarlem
Vier Amsterdamse drag queens hebben een bijzondere opdracht en ze reizen daarvoor af naar het Zeeuwse Biggekerke. Het vijfde lid van hun theatergroep is onverwacht overleden en de overgebleven vier komen hun belofte inlossen: hij gaat niet als gereformeerde man, maar als de Bingo Keizerin van Amsterdam het graf in. Dat ze daarvoor de nacht voor de begrafenis moeten inbreken in de dorpskerk is een kleine barrière, die met hysterisch gemak wordt genomen.
Dat is het plot van het stuk dat Toneel Haarlem komende week speelt.

schermafbeelding-2016-10-04-om-10-11-58

Gayscene.nl vroeg vijf mannen die een groot deel van hun leven doorbrengen als vrouwen hoe zij eigenlijk de kist in willen: als man, of in drag? Lees hier over de keuzes die de Lady’s maken.

teamfoto

balk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *