The Mourning News, April 2015

Als je nou eens….. iets wil weten over funeral flashmobs of munten op een soldatengraf; lees dan hier de Mourning News.

Vol 9. The Mourning News

Like

Als secretaris van De Eenzame Uitvaart maak ik elke lente het jaarverslag. Daarvoor lees ik eerst alle gedichten en uitvaartverslagen op onze website nog eens door. Al doende denk ik altijd aan mijn eigen dood. Want ik zit nu nog ruim in de contacten, maar hoe is dat over twintig of dertig jaar? De gestorvenen aan wie onze dichters de laatste eer bewijzen hadden immers ooit ook geliefden, vrienden, familie en collega’s. Maar van het een kwam kennelijk het ander en toen was er niemand meer. Niemand, behalve een ambtenaar, vier dragers en mevrouw die na afloop koffie schenkt. Het mooiste is het als op het laatste moment toch nog iemand op komt dagen. Zoals de nicht van een overleden vrouw, die spontaan ‘mooi!’ riep, nadat de dichter was uitgesproken. Zij liet weten zeer gelukkig te worden van wat we voor haar tante deden. Dat we iets goeds doen, vindt ook Jet Bussemaker, minister van OCW. Volgens haar laten wij zien hoe cultuur antwoord kan geven op een maatschappelijk vraagstuk.
De Eenzame Uitvaart is een troetelproject. Bijna wekelijks vragen fotografen, journalisten en documentairemakers of ze een uitvaart bij mogen wonen. Dood zijn de eenzamen interessanter dan toen ze nog leefden. Het is veel gemakkelijker om een initiatief als de eenzame uitvaart te liken, dan om de mensenschuwe buurman te vragen of hij nog iets nodig heeft misschien.
Daarom waarderen wij die ministeriële goedkeuring, maar kijken we uit naar de dag dat we niet meer nodig zullen zijn. Tot die tijd raad ik iedereen aan om de gedichten en uitvaartverslagen op onze website te lezen.

Mariëtte Wijne is tekstschrijver-columnist met een levendige belangstelling voor de dood. Ze gaf kunsthistorische rondleidingen op Zorgvlied en is als bestuurslid betrokken bij De Eenzame Uitvaart. Het is haar wens om de naast elkaar gelegen graven van de schilders Willem Witsen en Georg Breitner te restaureren en zichtbaarder te maken voor bezoekers van de Nieuwe Ooster in Amsterdam.

mariet

balk

munten

Bezoekers van Amerikaanse militaire begraafplaatsen kunnen muntjes op de graven aantreffen. Wat betekent dit? Door middel van een muntencode laat men de familie van de militair zien dat het graf bezocht is. Een penny betekent dat het graf bezocht is, een nickel geeft aan dat jij met de overledene getraind hebt, een dime dat je samen gediend hebt. Als je een quarter achterlaat vertel je dat bij de overledene was op het moment van sterven.Uiteindelijk wordt het geld dat op de militaire begraafplaatsen is verzameld, gebruikt voor onderhoud van de graven of voor uitvaartkosten van veteranen zonder fondsen.
In de VS is deze traditie tijdens de Vietnam oorlog ontstaan. De politieke onenigheid over deze oorlog bracht met zich mee dat het eenvoudiger was door middel van een munt aan de familie te laten weten dat het graf bezocht was dan door direct contact. Dat laatste kon een lastige discussie veroorzaken. Deze traditie van munten op soldatengraven achterlaten gaat terug tot de Romeinse tijd.

balk

POËZIE & PROZA: Als je nou eens

Als je nou eens niet kon sterven
zou je dan op zwemles gan?
Van de hoge duikplank duiken?
zeilen zonder zwemvest aan?
Op de hoogste bergen klimmen?
Op de smalste richels staan?
Langs de diepste kloven lopen?
Was daar dan nog wel wat aan?

Als je nou eens niet kon sterven,
was vakantie nog wel fijn?
Zou je je nog steeds verheugen
op dat reisje met de trein?
Zou je van het strand genieten?
Van de zee, de zonneschijn?
Vande ijsjes, van de frieten?
Zou je dan gelukkig zijn?

Bette Westera
uit Doodgewoon van Bette Westera en Sylvia Weve,
winnaar Woutertje Pieterse Prijs 2015

balk

Feit of fabel?

Funeral flashmob?

Een feit. Het fenomeen flashmob dateert van 2003 en de eerste flashmobs op een uitvaart zijn de afgelopen jaren gesignaleerd. Voor de uitvaart van Daphne Osborn een heel ingetogen versie:

1e2c62ee-4c91-4cb8-9392-aedb7b3e447a

Daphne Osborn

Voor de uitvaart van Nick Nickerson een licht chaotische waarin alle generaties op het podium meedansen, van  de overgrootmoeder tot het kleine zusje van Nick:

348dbb96-d824-4843-96d7-7f1724c5289a

Nick Nickerson

En een prachtig georchestreerde flashmob op het Amstelveld een jaar na zijn overlijden voor Dennis van Metelen.

c4d1b55c-1f9e-40ec-8ede-ca6c8333574d

Dennis van Metelen


balk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *