The Mourning News, Januari 2015

Rouwen doe je samen: lees het nieuwe nummer van The Mourning News:

Vol. 8 The Mourning News

Rouwen doe je samen

De dood is een fundamenteel menselijke ervaring, waar niemand van ons zich aan kan onttrekken. In het geval van overlijden wordt onze levenshouding hard op de proef gesteld: waarom overkomt mij dit? Wat is de zin van het lijden en de dood? Hoe moet ik nu verder?
In onze cultuur zijn dit vragen voor het individu: je moet zelf uitzoeken op welke manier jij hiermee omgaat. Toch is alleen rouwen geen goede manier, zo blijkt het keer op keer. Op zulke momenten hebben wij juist anderen nodig. In het samenzijn en delen van ervaringen worden wij getroost. De dood wordt niet verzacht, maar de rouw wordt een klein beetje dragelijker, omdat wij even boven onze persoonlijke ervaring uit kunnen stijgen.
Rituelen zijn van oudsher een manier om gezamenlijk de dood onder ogen te zien. Rituelen uiten zich op verschillende manieren: het branden van een kaarsje, het meelopen in een stille tocht, het plaatsen van een gedenkteken of het schrijven van een brief aan de overledene. Het zijn allemaal voorbeelden waarin door een symbolische handeling iets wordt gedaan met ons gevoel. In plaats van te praten over de dood kunnen wij iets doen.

Vooral wanneer wij dit samen met anderen doen voelen wij ons verbonden met elkaar. Deze verbondenheid vangt ons verdriet op, ook al is het maar tijdelijk. De verbondenheid met anderen is de kern van het menszijn, vooral in momenten van verlies. Dit is meer dan begrijpelijk, want de dood is van ons allemaal.

Dr. Joanna Wojtkowiak is als cultuurpsychologe verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek. Zij werkt als universitair docent op het gebied van existentiële begeleiding met focus op rituelen rondom de dood.

b0b82c5b-6596-438d-a931-9fe9968ae69b

balk

vietnam

De Vietnamese tradities rondom dood en uitvaart hebben wortels in zowel Confucianisme, Boedisme als Katholicisme. Gedurende de eerste drie dagen na het overlijden is de kist met de overledene thuis en komen familieleden en bekenden met geld, bloemen en kransen. Een huisaltaar wordt opgezet en 49 dagen wordt daar dagelijks rijst geofferd. Tijdens de uitvaart draagt de familie witte rouwbanden rond het hoofd.

De witte lotus wordt vaak gekozen voor in de bloemstukken en de grote kransen. De Vietnamese overheid heeft in het kader van een anti-corruptie campagne paal en perk gesteld aan het aantal kransen dat bij het overlijden van hoge ambtenaren en politici gegeven mogen worden. De hoge stapels met dure kransen werden als te extravagant gezien. 30 is de limiet.

In Nederland zien we nog maar weinig kransen bij een uitvaart. Een kist helemaal met bloemen bedekt, bloemen uit eigen tuin, manden gevuld met bloemen, van iedere bezoeker 1 bloem zijn een paar voorbeelden van wat kan. Lees hier meer

balk

POËZIE & PROZA: Do Not Go Gentle Into That Good Night

Do not go gentle into that good night,
Old age should burn and rage at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
Though wise men at their end know dark is right,
Because their words had forked no lightning they
Do not go gentle into that good night.

Good men, the last wave by, crying how bright
Their frail deeds might have danced in a green bay,
Rage, rage against the dying of the light.

Wild men who caught and sang the sun in flight,
And learn, too late, they grieved it on its way,
Do not go gentle into that good night.

Grave men, near death, who see with blinding sight
Blind eyes could blaze like meteors and be gay,
Rage, rage against the dying of the light.

And you, my father, there on the sad height,
Curse, bless me now with your fierce tears, I pray.
Do not go gentle into that good night.
Rage, rage against the dying of the light.

Dylan Thomas

Dylan Thomas leest hier het bovenstaande gedicht voor.
Hij schreef het toen zijn vader op sterven lag.

6cb3ff0d-4917-4c70-bf08-47a0630d0194

balk

FEIT of FABEL?

Geen fabel maar een feit : de eenbenige kist

eenbeen

Op zijn begrafenis zou gezegd moeten worden: ‘hij wilde herinnerd worden zoals hij was’. Dat was de reden waarom Rene Gude, De Denker des Vaderlands, plannen had voor een eenbeige kist (en ook een beetje als grap). Hij sprak in het EO programma De Kist over zijn aanstaande dood, en de zij namen de voor hem op maat gemaakte kist mee. Bekijk hier de uitzending. Hoewel de meeste mensen nog steeds kiezen voor de standaard eikenhouten fineer kist met 8 bolletjes wordt er de laatste jaren vaker gekozen voor een bijzondere kist. of mand of baarplank. Voorbeelden kunt u hier zien.
Maar de kist is ook zelf te maken: in dit filmpje kunt u zien hoe dat moet.

42a851b0-10c8-404a-965f-e39161f31ed8

Begrafenisondernemers allemaal zwarte kraaien?
Nee, dat is een fabel. Zie hier funeral planner van AKER uitvaarten aan het werk en beoordeel zelf hoe hoog hun ‘zwarte kraaien-gehalte’ is.

694b4e0a-47ea-4dc0-ad6f-c69794ba2b36

balk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *