The Mourning News, Juli 2015

Het nieuwe nummer van The Mourning News is verschenen. Over o.a. een alternatief voor cremeren of begraven. En de indringende column van Matthijs den Hollander.

Vol. 10 The Mourning News

Paradox van liefde & dood

‘Ik wou dat mama een soort van terugkwam’, zegt mijn 11-jarige dochter. Er is een stille leegte, waar Mae aanwezig zou moeten zijn. Gewoon, in huis, in de keuken. Ze zou Tobias’ en Isis’ schoollunch klaarmaken en de kinderen in haar zwarte BMW naar de training brengen. Op een gewone middag zou haar gierende lach moeten klinken, als ze met haar zus en broer thee dronk. Of plannen maakte voor een weekendje weg.
Maar het gemis is niet het hele verhaal. Wij ervaren in haar stilte iets wat ik geluk zou willen noemen. Er is schoonheid, liefde, dankbaarheid. Wij geloven niet dat dit ons levensgeluk kan belagen. In haar afwezigheid kan ik heel sterk voelen dat ze wil dat de kinderen daarvan doordrongen zijn, van top tot teen. In het hier en nu is dit ons koninklijk erfdeel. Ook na – of misschien juist door – deze grote gebeurtenis. Mijn dochter lijkt die paradox te beseffen, als ze zegt dat ze mama ‘een soort van terug’ wil. Afwezigheid door het leven bepaald, aanwezigheid in een nieuwe vorm maar niet minder intens. In de stilte kunnen wij haar misschien wel beter horen dan ooit.
Onder de klanken van ‘Champs-Elysées’ droegen we de beschilderde kist met Mae, na afloop van de uitvaartplechtigheid, naar buiten. We wilden haar in onze eigen auto naar de begraafplaats rijden, maar de kist paste niet in de achterbak. Dus volgden wij de witte rouwauto, met de ramen open en de muziek keihard aan: I just haven’t met you yet van Michael Bublė. We ontmoeten elkaar op een nieuwe manier. Is dat niet ongelofelijk?

Matthijs den Hollander is stadsdichter van Amstelveen. Hij deelt hier zijn verhaal over zijn leven met zijn vrouw Mae en kinderen Tobias en Isis.

matthijs

balk

OVER DE GRENS van de tijd: ontvlezing

dood

Cremeren of begraven? Dat is voor ons nu de klassieke keuze. Ooit was in Nederland ontvlezing ook een optie. Dit is een begrafenisritueel waarbij het vlees en organen worden verwijderd, zodat alleen de botten overblijven. Ontvlezing kan door het lichaam onbedekt te laten zodat (roof)dieren en aaseters het vlees verwijderen, of door het vlees handmatig te verwijderen. Tijdens de kruistochten werd het lichaam van een gesneuvelde ridder wel gekookt, zodat de botten voor de begrafenis meegenomen konden worden naar zijn thuisland. Deze behandeling werd mos Teutonicus genoemd.
In de derde eeuw voor Christus gebruikten bewoners van het Groningse Englum honden voor de ontvlezing van hun doden. Het verklaart de menselijke botten met knaagsporen volgens archeologe Annet NIeuwhof. En het is de reden waarom in het terpengebied weinig begravingen of crematies gevonden zijn; ontvlezing was het gebruikelijke ritueel.

balk

POËZIE & PROZA: Dood

Dood. Heb geen angst. Talm niet
voor mijn deur. Kom binnen.
Lees mijn boeken. In negen van de tien
kom je voor. Je bent geen onbekende.

Hou mij niet voor de gek met kwalen
waarvan niemand de namen durft te noemen.
Leg mij niet in een bed tussen kwijlende
kinderen die van ouderdom niet weten wat ze zeggen.
klop mij geen geld uit de zak
voor nutteloze uren in chique klinieken.

Veeg je voeten en wees welkom.

Eddy van Vliet
Verzamelde gedichten, De Bezige Bij, 2007

balk

FEIT of FABEL?

In taxi opbaren?
Feit. Na 15 jaar zijn taxi gereden te hebben in Aguas Buenas, Puerto Rico is Victor Perez Cardona er ook in opgebaard. Zijn werk was zijn leven en dit was zijn wens. Honderden kwamen afscheid van hem nemen. Sommigen namen nog even plaats in deze taxi met Victor aan het stuur.

taxi

Uniek? Nee, wel ongewoon. Zo is Bill Standley uit Ohia iop zijn Harley Davidson opgebaard, heeft zo zijn laatste rit gemaakt en is met motor en al begraven. Zie hieronder het plaatje:

motor

Opbaren in Nederland is niet zo spectaculair. Het mag trouwens wel. Er is in ons land een duidelijke trend te zien in het aantal thuisopbaringen. Daar wordt door nabestaanden steeds vaker voor gekozen, en het is ook bijna altijd mogelijk. Door middel van koeling of een lichte balseming kan de periode tussen overlijden en uitvaart heel goed overbrugd worden. Lees hier meer.

balk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *