Als een dierbare overlijdt, staat de wereld op zijn kop. Tegelijk moeten er allerlei praktische zaken rond de uitvaart worden bedacht en geregeld. Hoe zorg je ervoor dat je in deze roerige periode de juiste keuzes maakt? En wie helpt je daarbij? Je bent vrij te kiezen wie je wil.
Partijtje én afscheid
Als uitvaartverzorger, of funeral planner, mag ik iedere dag mensen helpen bij het vormgeven van een mooi afscheid. Het is een prachtig beroep en tegelijkertijd aardig intensief. Ik ben dag en nacht bereikbaar en het komt dus ook voor dat ik midden in de nacht richting de nabestaanden van een pas overleden persoon ga. Soms is het flink puzzelen om mijn werk te combineren met mijn jonge gezin. Een tijdje geleden bleek dat er een euthanasie was gepland net op het moment dat mijn dochter haar verjaarspartijtje zou vieren. Het partijtje is toen een week verzet. Op zo’n moment wil ik de naaste familie kunnen ondersteunen, want zoiets vindt maar één keer plaats. Een week later bleek dat er net weer een andere uitvaart bij was gekomen. Het partijtje wilde ik niet voor een tweede keer verzetten, dus met hulp van wat lieve oppassen is dat feestje uiteindelijk gewoon doorgegaan. Die dag heb ik de naaste familie kunnen helpen met het doorspreken van de uitvaartwensen en ben ik daarna direct doorgegaan naar het partijtje, dat net in volle gang was.
Koesteren wat je hebt
Een overlijden is emotioneel, ook voor mij, al ben ik op dat moment aan het werk en mogen de mensen van mij een professionele houding verwachten. Tegelijkertijd laat een ervaring als deze me ook weer even heel duidelijk voelen wat écht belangrijk is in het leven. Als mijn dochter mij tijdens het tandenpoetsen een knuffel geeft, dan realiseer ik me dat we moeten koesteren wat we als gezin samen hebben. Zulke momenten zijn zó waardevol, daar mogen we best wat vaker bewust bij stilstaan, vind ik.
Je mag kiezen
Mensen met een uitvaartverzekering denken vaak automatisch dat ze na het overlijden van een dierbare de aangesloten uitvaartverzorger, vaak hetzelfde bedrijf, moeten kiezen. Wat veel mensen niet weten, is dat dit in de meeste gevallen helemaal niet verplicht is. Alle ver-zekeraars zijn wettelijk verplicht om het bedrag waarvoor je verzekerd bent uit te keren, óók wanneer je kiest voor een andere uitvaartverzorger. Wél is het verstandig om een duidelijk overzicht te krijgen van de kosten van de uitvaart. Soms ben je bij een andere partij voordeliger uit, maar soms juist duurder.
Wie past bij jou?
Als je je ervan bewust bent dat je de keuzevrijheid hebt om te kiezen voor een andere uitvaartverzorger, dan kun je op onderzoek uitgaan. Maak eens een rondje op internet om de ‘sfeer te proeven’ en de kosten te vergelijken. Vaak spreken een website, een video of de foto’s van een bepaalde uitvaartverzorger je aan. Het voelt goed, het past bij je. Of neem contact op en kijk hoe dit voor jou voelt. Is er een klik? Heb je er vertrouwen in dat deze partij begrijpt wat jij belangrijk vindt? Is het iemand bij wie jouw wensen veilig zijn en die opkomt voor de zaken die voor jou van belang zijn bij het afscheid van je naaste? Je huurt een expert in omdat je, gelukkig, zelf geen expert bent in het organiseren van uitvaarten. Daarom is het zo belangrijk dat je alle vertrouwen in deze persoon hebt en dat het goed voelt.
Voorbereiding geeft rust
Mensen kiezen om allerlei redenen voor mij. Vaak is dat omdat ze een tijdje geleden de uitvaart van een bekende hebben meegemaakt. Die dag was zó mooi en indrukwekkend vormgegeven, dat ze op dat moment bewust of onbewust besluiten dat, mocht het ooit nodig zijn, ze mij ook als uitvaartverzorger willen. Het is overigens niet altijd zo dat je pas naar een uitvaartverzorger op zoek gaat als iemand is overleden. Soms weet je al dat een naaste binnenkort gaat overlijden. Samen kunnen we dan alvast de wensen rond de toekomstige uitvaart bespreken. Zo is alles alvast geregeld en dat geeft rust en vertrouwen in een waardig afscheid.