Rouwen in december

Het is weer december, de maand die bol staat van de feesten. We vieren, of ruziën over, de verjaardag van de goedheiligman. We vreten ons vol met kerst en gaan knallend het nieuwe jaar in. Door alle feestelijke recepten en blije berichten op social media zou je bijna vergeten dat velen van ons juist deze maand worden herinnerd aan degenen die er niet meer zijn. Vier tips, zodat zij december beter doorkomen:

1. Face it

Je kunt wel doen alsof het goed met je gaat, maar daar help je niemand mee. Geef jezelf de ruimte om te rouwen en stil te staan bij het verlies. Wees lief voor jezelf. Gun jezelf af en toe de tijd, juist in drukke tijden. Verwen jezelf met lekker eten of een avond cocoonen.
Soms lijkt het verdriet wel een bal die je onder water probeert te houden. Hoe harder je hem onder water duwt, hoe hoger hij naar boven springt.

2. You’re not alone

Je bent niet de enige die een dierbare mist. Door mijn werk ben ik me er extra van bewust hoeveel mensen iemand missen. Je ziet het alleen niet aan ze. Dus deel je verdriet, laat het anderen weten.
Waarschijnlijk ken je genoeg andere mensen die iemand moeten missen. Stuur ze een berichtje. Of nog beter: bel ze op of ga eens langs. Gedeelde smart is halve smart. Zij weten hoe je je voelt en dat kan heel troostend werken.

3. See the light

December is de maand van de korte dagen en de lange nachten. Ga overdag naar buiten als je maar even kunt en zorg dat je iedere dag een frisse neus haalt. Een beetje wandelen of fietsen doet wonderen voor je humeur. Voorkom dat je alle lichturen binnen zit en zo het beetje licht dat er is mist. Na 21 december worden de dagen weer langer en hebben we de langste nacht alweer gehad. Dus juist deze maand: hup, naar buiten!

4. Remember me

December staat bol van de herinneringen. Stop ze niet weg, maar laat ze er zijn; geef ze een podium. Deel met je broers of zussen de herinneringen aan Sinterklaas. Vertel je partner hoe je op tweede kerstdag altijd naar oma ging. Vraag vrienden om met jou oud en nieuw te vieren; om te vieren dat jullie er wel zijn en het nieuwe jaar te beginnen.
Zoals we zo vaak zeggen: “Je bent pas weg als niemand meer over je praat.” Deel de herinneringen en noem de naam van degene die je zo dierbaar was. Zo is hij of zij er deze maand ook een beetje bij.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *