De 6 magische krachten van de uitvaartverzorger

Soms zijn magie en mystiek de enige ‘logische’ verklaring voor de dingen die we meemaken in ons dagelijks leven: de perfecte parkeerplaats vinden op de grachtengordel in de avondspits, de ideale spijkerbroek die je vijf kilo lichter doet lijken, dat ene recept waarmee je familie en vrienden laat denken dat je een fantastische kok bent… en ga zo maar door.
Tovenaars zijn overal om ons heen, zeker als je naar uitvaartprofessionals kijkt. Ik zeg niet dat alles altijd magisch is, maar het is tijd om eens wat positieve punten van deze groep mensen belichten.

1. Supermans spierballen

Het is een vogel, het is een vliegtuig! Oh nee, het is onze uitvaartondernemer die twee keer haar eigen gewicht kan tillen. Je geeft geen krimp als iemand jou een bloemstuk van 35 kilo aangeeft en ook niet als je ermee door het middenpad loopt, alsof het een veertje is. Ook meubels verschuiven in huis om plaats te maken, ziekenhuisbedden de trap af tillen, je doet het met regelmaat. Onder die keurige kleding zitten de behendigheid en biceps waar Superman jaloers op zou zijn.

2. De magische tas van Mary Poppins

Dat alles altijd gaat zoals het van tevoren gepland is, is natuurlijk een utopie. Dus je houdt rekening met kleine en grotere verrassingen. Je bent altijd voorbereid, kunt snel schakelen en hebt de juiste dingen achter de hand. De dochter van de overledene scheurt uit haar jurk vlak voordat de ceremonie begint, jij hebt een extra sjaal en veiligheidsspelden bij je. Een gast die, gestrest en gehaast, door de regen bijna te laat is gekomen, geef jij een kam en spiegeltje zodat ze weer tot rust komt en zich kan richten op het afscheid dat gaat komen. De weduwe heeft een gescheurde panty; geen probleem, je hebt altijd een reservepanty mee.

3. Zombiekrachten

De meeste mensen werken in dag- of ploegendiensten en eventueel in het weekend en zijn dan op werkdagen vrij.
Als zelfstandig uitvaartondernemer klok je nooit uit. Je werkt als mensen je nodig hebben en je weet nooit van tevoren wanneer dat zal zijn. Je gaat ‘s avonds laat bij de families langs, of juist vroeg in de ochtend, en op iedere dag van de week. Ongeacht of dat het zesde weekend achter elkaar is dat je in touw bent.

4. De toverstaf van de goede fee

Je gaat met ieder verzoek aan de slag. Een Armeens muziektrio over drie dagen? Gaat lukken. Graag nog dertig uitvergrote foto’s in vier verschillende lijstjes en de winkels sluiten over een uur? Geen probleem. Een vergunning regelen in het weekend? Je gaat je best doen. Driehonderd warme worstenbroodjes vers van de bakker uit Breda, door de middagspits laten bezorgen zodat ze nog warm zijn bij de borrel? Gaan we regelen. Voor de familie regel je dingen, waarvoor ieder ander een magische toverstaf nodig zou hebben.

5. Helend vermogen

Als vormgever van het afscheid is het voornaamste doel van je dagelijks werk: de mensen helpen helen. Dit doe je op verschillende manieren: door er gewoon te zijn, door de gasten vriendelijk te groeten als ze de kerk binnenkomen, door een warme groet als mensen je bellen met het telefoontje dat ze hoopten nooit te hoeven plegen. Al deze kleine gebaren en momenten maken meer verschil dan je je misschien realiseert. Je luistert naar verhalen over de overleden geliefde, komt op voor hun wensen en bemiddelt tussen familieleden met verschillende behoeften. Je bent een schouder om op te huilen. Al deze kleine dingen helpen bij het proces van afscheid nemen

6. Harry Potters magische wisseldrank

Hoe vaak werd jij middenin de nacht wakker gebeld en was je in een oogwenk aan het werk? Of hoe vaak was je met vrienden uit eten en ben je iets eerder vertrokken om naar een familie te gaan? Waarschijnlijk ben je ook regelmatig gebeld terwijl je in de rij stond in de supermarkt.
Ongeacht wat je aan het doen bent, je kunt omschakelen van “normaal persoon met een privéleven” naar “uitvaartverzorger”. Je moet wel zorgen dat je je wisseldrank altijd bij je hebt. Je weet immers nooit wanneer je het nodig gaat hebben!

 

One Comment Add yours

  1. Michiel schreef:

    Geniaal artikel! Leuk om te lezen ook 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *