Groen afscheid nemen, kan dat?

We scheiden het plastic van ons restafval, we kiezen voor groene energie en de thermostaat mag lager als we niet thuis zijn. Wie natuurvriendelijk en milieubewust leeft, wil ook graag milieuvriendelijk afscheid nemen. Milieuvriendelijk afscheid nemen, kan dat?

Eerst maar eens wat feiten op een rij:

Veel gekozen kist

De meerderheid van de Nederlanders wordt op dit moment begraven in een spaanplaten kist met eikenhout fineer. Deze is goedkoop, vergaat redelijk snel, maar is niet erg milieuvriendelijk, omdat de kist milieuonvriendelijke lijmen bevat die in het milieu belanden. Dat mag van de overheid.

Bekleding van de kist

De binnenbekleding van een kist bestaat vaak uit katoen. 30% Van de milieubelasting van een kist komt hierdoor. De katoenteelt is sterk milieubelastend door het gebruik van bestrijdingsmiddelen en het enorme gebruik van water bij de productie en het bleken en verven van het product. Goede alternatieven zijn hennep en bamboe.

Verschil tussen `begraafkisten` en `crematiekisten`

Bij de keuze van een kist maakt het uit of je wordt begraven of gecremeerd. Bij begraven zijn kisten van karton, bamboe, riet of wilgentenen de meest duurzame keuzes. Bij cremeren is een houten kist het duurzaamst, omdat er dan minder gas hoeft te worden gebruikt.
Cremeren zonder kist lijkt misschien milieuvriendelijker, maar is het niet, omdat er dan (vanwege het ontbreken van een omhulsel) meer brandstof nodig is.

Uiteraard zijn er meer mogelijkheden om de uitvaart zo groen mogelijk te laten zijn. Door:

  • Te kiezen voor een milieuvriendelijke kist. Of door geen kist te gebruiken en in een lijkwade te begraven
  • De overledene niet te kleden in milieubelastende kleding en geen milieuverontreinigende accessoires mee te geven. Schoenen, panty`s, iPods, mobieltjes en brillen verteren niet of slecht.
  • Te kiezen voor een begraafplaats die milieuvriendelijkheid zelf hoog in het vaandel heeft staan of een natuurbegraafplaats

Think global, shop local.

Als een milieuvriendelijke kist van ver moet komen, dan wordt de milieuvriendelijkheid gedeeltelijk teniet gedaan door het transport. Er is een grote keuze in kisten uit eigen land en zelfs uit eigen regio.

Gelukkig is er veel te kiezen voor die mensen die hun afscheid willen laten plaatsvinden in de lijn met hoe ze geleefd hebben. Zoals met alle keuzes in het leven: laat je goed informeren en gebruik je gezonde verstand.

Eva de la Mar
AKER uitvaarten

bron feiten

One Comment Add yours

  1. Jaap Schuddeboom schreef:

    Ben deze past de Bios Urn ook als groene as-bestemming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *