Vaderdag zonder vader

Eigenlijk hou ik niet van die dagen die voelen als een verplichting om iemand te bezoeken en een kado mee te nemen. Valentijnsdag, moederdag, vaderdag; het voelt mij een beetje te Amerikaans en riekt vooral naar een mooi excuus voor de winkels om wat extra’s te verkopen. Ik word er zelfs een beetje recalcitrant van; koop een week voor Valentijn bloemen voor mijn vent, ga de dag voor moederdag bij mijn moeder op bezoek: ik bepaal liever zelf wanneer ik attent ben.

Vader missen

Vaderdag, al zou ik het willen vieren, ik kan het niet meer. Sinds een paar jaar hoor ik bij de grote groep “vader-lozen” onder ons. Als eind-dertiger merk ik dat er meer en meer mensen hun vader verliezen. Het overlijden  van een ouder, is vaak een “life-changing-event”.

Hierbij een oproep om eens na te denken wie van jouw geliefde vrienden en familieleden deze vaderdag hun vader moeten missen. Missen vanwege zijn overlijden, of missen omdat vader al jaren uit beeld is.

Vragen over jouw vader

Misschien is de aankomende vaderdag een mooie aanleiding om hen eens te vragen naar hun vader. Wat was er zo bijzonder aan jouw vader? Was was er karakteristiek voor je vader? Wat leeft er van hem door in jou? In welke herinneringen speelt je vader een (grote) rol?

“Those we love, don’t go away,
they walk beside us, every day.
Unseen, unheard, but always here,
still loved, still missed, still very dear.”

Eva de la Mar
AKER uitvaarten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *