Eén beeld zegt meer dan duizend woorden

Een uitvaart gaat vaak in een roes voorbij. Foto’s kunnen helpen de dag op een rustig moment te herbeleven. Af en toe laat ik een expert aan het woord om te vertellen over een onderdeel van het thema afscheid nemen. Dit keer is dat Peter van Beek. Hij is behalve fotografiedocent en modefotograaf ook uitvaartfotograaf.

Diepgang

Waarom heb je ervoor gekozen om als fotograaf ook op uitvaarten te gaan werken? Dat is toch helemaal niet gezellig? “Dit werk geeft voldoening. Modewerk is leuk en makkelijk om te doen, maar mist de diepgang die er op uitvaarten wel is. Deze dagen helpen me weer te realiseren dat het leven niet vanzelfsprekend is. Dat het leven zomaar voorbij kan zijn. Het maakt me dankbaar voor degenen die ik om me heen heb.”

Kapstok voor een gesprek

Waarom kiezen mensen ervoor om een fotograaf een afscheid vast te laten leggen?
“Als het familielid is begraven of gecremeerd, dan zijn er alleen nog maar herinneringen aan de uitvaart. Foto’s zijn dan het enige tastbare dat overblijft van die dag. Zelf baal ik enorm dat er geen goede foto’s zijn van het afscheid van mijn ouders.”
Ik herken dat. Sommige mensen gebruiken de foto’s om samen de dag te herbeleven. Ze gebruiken een fotoboek of presentatie als kapstok. Anderen hoeven de foto’s de eerste jaren helemaal niet te zien, maar merken dat ze er later behoefte aan hebben om hun herinneringen op te frissen en aan te vullen.

Tante Riet en neef Hans

Kan de familie niet gewoon een goede vriend vragen om wat foto’s te nemen? “Een professionele uitvaartfotograaf zorgt dat hij niet storend aanwezig is, weet waar hij moet staan en wat er gaat gebeuren op die dag. Zo kan hij de juiste momenten vastleggen zonder de gasten te storen. Soms heeft de familie helemaal niet doorgehad dat ik er was die dag, ondanks dat ik me van tevoren had voorgesteld!”
Wat ik zelf soms hoor na afloop is dat neef Hans of tante Riet een reportage heeft gemaakt, maar dat de foto’s niet goed gelukt zijn omdat het zo donker was. “Dat is natuurlijk ook een reden om iemand te vragen die met het aanwezige licht kan werken en de techniek beheerst om een mooi beeld vast te leggen. Het is belangrijk dat de familie met het afscheid bezig kan zijn en blijven die dag. Dat ze niet bezig zijn met de fotograaf of de organisatie op de dag zelf.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *