Wat doet muziek bij een afscheid?

Op een gure en regenachtige vrijdagmiddag spreek ik met Lieven Cooiman af in een klein huiskamerkroegje. Met een warm drankje in onze hand zitten we in diepe leren stoelen, alleen het knapperende haardvuurtje mist nog in dit plaatje.

We hebben afgesproken omdat ik hem het hemd van het lijf wil vragen over zijn ervaringen met live muziek bij een afscheidsbijeenkomst. Lieven organiseert live muziek op maat bij uitvaarten, uitgevoerd door professionele musici.

Sfeer van dat moment

Ik vroeg hem wat de meerwaarde is van live muziek op een afscheid in vergelijking met digitale muziek. “Live muziek leeft, beweegt en ademt. Tijdens een afscheid biedt live muziek troost zoals woorden dat onmogelijk kunnen doen. Daarnaast kunnen de musici inspelen op de sfeer van dat moment en passen zich aan de situatie aan door het stuk  bijvoorbeeld sneller, lichter of dramatischer te spelen. Ze voelen aan wat er daar, op die plek, op dat moment nodig is. Dat is met digitale muziek niet mogelijk, dat klink altijd hetzelfde.”

Saxofonist bij het graf

Hij gaat in een adem verder: “Het mooie van live muziek op maat is dat alles kan. Op verzoek van families passen we nummers speciaal voor dat afscheid aan of arrangeren het voor andere instrumenten en studeren dat alles op zeer korte termijn in. Zoals “Afscheid nemen bestaat niet”, van Marco Borsato, dat ik speciaal voor een uitvaart voor mannenkoor heb laten arrangeren. Je hoeft natuurlijk niet voor een heel koor te kiezen. Er kan bijvoorbeeld ook een singer-songwriter met gitaar bij het graf spelen, dat geeft weer een heel andere sfeer. Of een saxofonist die op de begraafplaats speelt wanneer de stoet met gasten op de muziek afloopt.”

8 mannen a capella

“Een dierbare herinnering is een uitvaart waar een mannenkoor van 8 zangers al zingend voor de kist uitliepen terwijl de overledene de kerk in werd gedragen. Dat was enorm indrukwekkend. Zoiets vergeet je nooit meer.” Je ziet hoe de ervaring indruk op hem heeft gemaakt. Datzelfde gevoel heb ik ook iedere keer als een familie kiest om live muziek te laten maken tijdens of rond het afscheid.

Live muziek komt anders binnen

Zo zaten we een tijdje te praten en inmiddels alweer helemaal opgewarmd, konden we concluderen: live muziek komt anders binnen dan woorden en ook weer anders dan beelden. Alledrie kunnen ze een belangrijke rol vervullen. Helemaal mooi is het als dat op maat, speciaal voor deze ene persoon is gecreëerd en samengesteld.

Foto: (c) Marco Borggreve 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *