4 dingen die je zou moeten weten over uitvaartondernemers

In de uitvaartbranche lijkt het altijd rennen of stilstaan. Afgelopen week was het een rustige week. Ik had tijd om mijn tuintje bij te houden, tijd om de wasachterstand weg te werken en tijd om mijn blog te schrijven. De meeste mensen hebben regelmatige werkdagen en werkuren, normale mensen hebben vrij in het weekend. Wij, uitvaartondernemers, zijn niet normaal. Vandaar het volgende lijstje,  om jullie `normale` mensen uit te leggen hoe het met ons zit.

1: Uitvaartondernemers zijn een beetje gek

Deze kan geen verrassing zijn toch? Ik bedoel, welk normaal persoon wil met overleden mensen werken? de meeste `normale mensen` vinden de dood eng of verdrietig en in ieder geval véél te zwaar om dagelijks mee geconfronteerd te worden. Wij leven allemaal voor het leven, iedere dag. Maar er is een select groepje mensen dat hun leven heeft gewijd aan het zorgen voor overleden mensen en hun achtergebleven dierbaren.

2: Jouw uitvaartondernemer houdt ook van een feestje

Op een normale werkdag zijn wij bezig met afscheid, liefde en verdriet. Op feestjes is ons beroep ook regelmatig bron van vragen zoals: `Is dat niet zwaar, iedere dag met dat verdriet om je heen?` `Hoe is het gekomen dat een frisse meid zoals jij het uitvaartvak in is gerold?` Hoe graag we ook over ons werk praten, soms is het juist heerlijk om niet met de vergankelijkheid van het leven bezig te zijn. Ons werk vertelt ons iedere dag hoe dankbaar we mogen zijn met de dierbaren die we nog wel om ons heen hebben. Soms is een wijntje aan het eind van de dag en een avond met vrienden en flauwe grappen een welkome afleiding. Wij houden ook van lol.

3: Het principe “einde van de werkdag” gaat niet altijd op bij een uitvaartondernemer

Misschien heb je een interessante baan, heb je fijne secundaire voorwaarden en werk je in een fijn kantoor. Misschien begin je ieder dag om 8:30, of iets later als je eerst de kinderen naar school moet brengen. Waarschijnlijk stopt jouw werkdag ergens tussen 17:00 en 18:00 en als de telefoon gaat om 17:55 denk je: `Die pak ik morgen wel weer.` Dat zou wat zijn in ons geval. Een uitvaartondernemer is in principe alle uren van de dag beschikbaar. Moet je je voorstellen: als vader overlijdt om 18:05 kan ik het niet `morgen wel weer oppakken`. Vader moet nu verzorgd worden en dat is dus ook wat doen.

4: Wij zijn ook maar mensen

Ik ben een dochter, een zusje, een vrouw en een moeder. Een vriendin, een nichtje en een kleindochter. Ondanks dat dit werk mijn leven bepaalt, ben ik niet mijn werk. Ik hou van reizen, films, borrelen en lekkere toetjes met chocolade. Ik hou ook van orde scheppen in het leven van families van wie het leven even tijdelijk op z’n kop lijkt te staan.
Wat ik eigenlijk wil zeggen, wij zijn net zoals jullie, alleen werken wij met overleden mensen en hun families. We proberen hemel en aarde te bewegen om samen met jou voor jouw dierbare een waardig en passend afscheid te creëren en de dagen voor de uitvaart rust en verlichting te geven waar dat kan. Misschien stond ik net bij het afzwemmen van mijn dochter toen je belde of ben ik net een avondje vroeg naar bed. Dan kan het iets langer duren voordat ik er ben, ik doe mijn best om zo snel mogelijk bij je te zijn. Dus weet: wij zijn ook maar mensen.

Eva de la Mar
AKER uitvaarten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *